Säännöt

Yhdistyksen säännöt

Pohjanmaan Kirjailijat ry
Säännöt

​1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Pohjanmaan Kirjailijat ry ja sen kotipaikka on Seinäjoki.

2§ Yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu
Pohjanmaan Kirjailijat ry:n tarkoituksena on toimia Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueiden sekä lähiseutujen kirjailijoiden yhdyssiteenä. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää toiminta-alueellaan kirjallisuuden harrastusta ja tasoa, valvoa kirjailijoiden ammatillisia etuja ja oikeuksia sekä tukea jäsenten kehitystä kirjoittajina.


Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  • järjestää kulttuuri-, keskustelu- ja koulutustilaisuuksia sekä kilpailuja
  • harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa
  • tekee kirjallisuutta edistäviä aloitteita
  • vaalii pohjalaista kirjallisuusperinnettä
  • on yhteistoiminnassa muiden alan järjestöjen kanssa.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi

  • kerätä jäseniltään jäsenmaksuja
  • järjestää maksullisia tai maksuttomia tapahtumia ja tilaisuuksia 
  • ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
  • omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä
  • toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan rahankeräyksiä ja arpajaisia.

3§ Yhdistyksen jäsenet
Pohjanmaan Kirjailijat ry:n jäsenet ovat varsinaisia jäseniä tai kunniajäseniä. Yhdistyksen jäsenen tulee hyväksyä yhdistyksen tarkoitus ja säännöt.


Varsinaisena jäsenenä voi olla yhdistyksen toiminta-alueella asuva, alueella syntynyt tai alueella muutoin vaikuttava tai aiemmin vaikuttanut kirjailija tai harrastekirjoittaja. Varsinaiseksi jäseneksi tullaan vapaamuotoisella hakemuksella, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy.

Hallitus voi kutsua yhdistyksen kunniajäseneksi ansioituneen kirjailijan tai muun henkilön, joka on omassa ammatissaan tai muulla toiminnallaan vienyt eteenpäin kirjallisuuden sanomaa taikka edistänyt kirjallisuuden asemaa yhdistyksen toimialueella.

Jäsen voi päättää jäsenyytensä kuluvan toimintakauden lopussa ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen, joka on laiminlyönyt kaksi erääntynyttä vuosimaksuaan, voidaan erottaa yhdistyksestä. Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä myös yhdistyslaissa mainittujen syiden nojalla. Jäsenten erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus.

4§ Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. Kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

5§ Yhdistyksen hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa vuosikokouksessa valittu hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja vähintään kolme varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallituksen jäsen voi pyytää eroa hallituksesta kesken toimikauden, jolloin hallitus voi valita hänen tilalleen uuden henkilön, jonka toimikausi jatkuu seuraavaan vuosikokoukseen.


Hallitus valitsee keskuudestaan toimikaudelle varapuheenjohtajan. Lisäksi voidaan valita toimikaudelle sihteeri ja rahastonhoitaja, taikka sihteerin ja rahastonhoitajan tehtävät voidaan jakaa hallituksen sopimalla tavalla. Kahta viimeksi mainittua tehtävää voidaan yhdistettynä tai erikseen hoidattaa myös hallituksen ulkopuolisilla henkilöillä, mutta heillä ei tällöin ole hallituksessa päätösvaltaa.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

6§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin; sihteeri tai rahastonhoitaja vain, jos sellainen on hallituksen keskuudesta nimetty.

7§ Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi
Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätöksen, toiminnantarkastuksen sekä hallituksen vuosikertomuksen tulee olla valmis yhdistyksen vuosikokoukseen mennessä.


8§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi–maaliskuussa. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös etäyhteydellä kokouksen aikana tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. 

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Ylimääräisiä yhdistyksen kokouksia pidetään hallituksen päätöksen mukaan tai milloin 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä hallitukselta kirjallisesti sitä pyytää.

9§ Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta kirjallisesti sähköpostitse, yhdistyksen verkkosivustolla tai jäsenistön verkkoalustalla.

10§ Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

11§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. 

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen tai ohjataan Etelä-Pohjanmaan Maakuntaliitolle samaan tarkoitukseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.